volg Anthťmis opDode Zee
huidverzorging
mineralen
werking mineralen
gebruik mineralen
modder
moddermasker
water
toepassingen
geschiedenis
recept mineraal
recept modder


Edom
huidverzorging voor:
normale huid
gemengde huid
vette huid
zeer vette huid
acnť
droge huid
rijpere huid
rosacea
gevoelige huid
allergische huidRŁgener Krijt
krijt huidverzorging
krijt pakkingen
krijt produkten


Safi huidverzorging


verzorging van :
acne gezicht
acne lichaam

couperose
dauwworm

eczeem
constitutioneel
contacteczeem
handeczeem

jeugdpuistjes
lichen


psoriasis
psoriasis verzorging
roos
rosaceaprijzen
Edom
Neutral
Krijt
Safi
CMD Natuurcosmetica huidverzorging met biologische oliŽn

Neutral Dode Zee
Mineral RŁgener Krijt
Tea Tree verzorging
Duindoorn verzorging
Rozenbottel verzorging
Cocos huidverzorging
handcrŤme
shampoo
probeersetjesbasis oliŽn
maceraten en vetten
prijzen basis oliŽn


diverse infecties


etherische oliŽn
A t/m D
E t/m K
L t/m R
S t/m Z
prijzen etherische oliŽn
Attarsmassage oliŽn
huid oliŽn

Aleppo zepen
prijzen

   
constitutioneel ECZEEM


Eczeem is een aandoening , die wordt gekenmerkt door een ontstekingsreactie van de huid. Verschillende factoren kunnen een rol spelen bij het ontstaan van eczeem. Deze factoren kunnen zowel van buiten af of van binnen uit de huid beÔnvloeden.

De verschijnselen van een ontsteking zijn roodheid, zwelling en warm aanvoelen van de huid. Daarnaast zijn andere typische kenmerken: vochtblaasjes, vochtafscheiding, schilfers en jeuk.
Omdat eczeem altijd in meer of mindere mate jeukt, blijft krabben niet uit. Door dit krabben kan het eczeem niet genezen en wordt in veel gevallen alleen nog maar erger.

Een ander kenmerk van eczeem is dat vele van de hierbovengenoemde symptomen naast en na elkaar kunnen verschijnen. Eczeem kan grofweg in twee vormen, constitioneel en
contact eczeem en stadia, acuut en chronisch, worden verdeeld.
Acuut eczeem kenmerkt zich door roodheid, zwelling, vochtblaasjes, vochtafscheiding en jeuk. Als de blaasjes indrogen tot korstjes gaat de huid schilferen en neemt de roodheid af.
Bij een chronisch eczeem neemt de roodheid af, de schilfering toe en is de huid wat dikker. De huidlijnen worden grover dan normaal en in de stugge en/of droge huid kunnen kloven ontstaan.

Behalve de genoemde kenmerken van constitutioneel eczeem zijn er nog enkele andere afwijkingen aan de huid. De droge huid jeukt vooral bij transpireren en bij het dragen van wol. Bij gebruik van zeep nemen de klachten toe. De huid rond de ogen is donker van kleur en de huidplooien onder het ooglid zijn gezwollen en verdubbeld. De wenkbrauwen zijn aan de buitenzijde vaak uitgevallen.
Op de wangen en de bovenarmen komt een afwijking van de huid voor met een ruw
(schuurpapier-achtig) oppervlak. De huid is extra gevoelig voor infecties, zo kunnen puistjes ontstaan en schimmelinfecties optreden.

Ook
wratten en waterwratten komen veel voor. Op jonge leeftijd is er naast de meestal rode wangen in het gebied rond de neus en de mond juist een opvallend bleke huidskleur.
Constitutioneel eczeem is een erfelijke aandoening en kan al snel na de geboorte tot uiting komen. Constitutie betekent ``aanleg`` en geeft aan, dat er aangeboren inwendige factoren zijn waardoor men allergisch wordt voor stoffen uit de leefomgeving. Stoffen uit de omgeving die een allergische reactie uitlokken worden allergenen genoemd.
Zij kunnen worden onderverdeeld in inhalatie-allergenen
(stoffen die worden ingeademd) en voedselallergenen.
Dit eczeem komt vaak voor samen met andere allergische reacties zoals hooikoorts, tranende ogen en astma.

Wanneer iemand een huidziekte zoals constitutioneel eczeem heeft, zal men deze zoveel mogelijk verborgen willen houden.
De gedachte een besmettelijke ziekte te hebben, komt snel op. Constitutioneel eczeem is behalve bij een infectie met bacteriŽn niet besmettelijk.
De oorzaak van constitutioneel eczeem is onbekend. Verondersteld wordt dat het eczeem ontstaat door een samenspel van enerzijds de erfelijke aanleg en anderzijds de talloze allergenen en niet allergene stoffen en invloeden uit de omgeving.
Van de niet-allergene prikkels kunnen de volgende belangrijk zijn;
  • te hoge temperatuur binnenshuis, of buitenshuis in de zon, veroorzaakt vaak jeuk, hoewel zonnebaden op zich niet nadelig hoeft te werken. Ook droge lucht (vorst) kan het eczeem bevorderen.
  • uitdroging door bijv. water, felle zon of koud weer kan het eczeem verergeren. De beschermingsfunctie van de huid vermindert en irriterende of allergische stoffen kunnen gemakkelijker binnendringen. Dit kan zich uiten door schilfering van de huid. Bescherm de lichaamsdelen, met name gezicht en handen, die aan de buitenlucht worden blootgesteld dus goed tegen uitdrogen !
  • bij inspanning en transpiratie ontstaat ook snel jeuk, vooral als het zweet opdroogt, ontstaat vaak hevige jeuk. Afsluitende nylon kleding wordt daarom afgeraden. Na inspanning, bijvoorbeeld bij sport, is direct en kortstondig douchen dus aan te bevelen.
  • zeep en andere ontvettende middelen. De huid bij constitutioneel eczeem is al droog; door frequent wassen met zeep wordt deze nog droger en neemt de jeuk toe. Ontvettende chemicaliŽn als wasbenzine, aceton, terpentijn, petroleum etc. moeten strikt vermeden worden.
  • wol veroorzaakt bij constitutioneel eczeem extra jeuk, soms zelfs pijnprikkels. Draag daarom zoveel mogelijk katoenen kleding.
  • een vakantie aan zee doet soms wonderen. De combinatie van zon, zee en onbedekte huid kan een gunstig effect hebben.
Jeuk is een belangrijk verschijnsel bij constitutioneel eczeem. Wrijven en krabben doen de jeuk toenemen; krabben veroorzaakt pijn. Bij genezing van de stukgekrabde huid ontstaat weer jeuk. Deze vicieuze cirkel moet doorbroken worden.
Er moet niet overdadig met zeep en vooral niet met bad- of doucheschuim gewassen worden.
Producten op basis van
Dode Zee mineralen drogen de huid echter niet uit, integendeel zij stimuleren de huidcellen vocht vast te houden, waardoor de conditie van de huid bij regelmatig gebruik aanzienlijk kan verbeteren.

Tegen de jeuk kunnen anti-jeukmiddelen worden ingenomen, ook kan de behandeling met Dode Zeezoutgel, Dode Zee modderzeep, Tea Tree gel of Tea Tree crŤme hier zeer heilzaam zijn.
Het stuk krabben van de huid vindt vooral ‘s nachts plaats. Dit kan worden beperkt door de nagels goed kort te houden en eventueel verband-handschoenen te dragen.
De algehele lichamelijke conditie speelt bij constitutioneel eczeem een belangrijke rol. Vermindering van de weerstand, door lichamelijke invloeden (ziekten, vermoeidheid) of door psychische invloeden (emoties, stress) verlaagt de prikkeldrempel van de huid.
Jeuk zal dan eerder gevoeld worden en het eczeem kan verergeren. Het is bekend dat stressfactoren het eczeem nadelig kunnen beÔnvloeden. Ergernis en emotionele gebeurtenissen zijn belangrijke factoren, waardoor de jeuk en later het eczeem verergeren.
Zowel de plaats waar constitutioneel eczeem op het lichaam voorkomt, als de verschijningsvorm zijn afhankelijk van de leeftijd. Constitutioneel eczeem ontstaat meestal in de eerste 6 levensmaanden, maar kan in principe op iedere leeftijd beginnen. Ongeveer 75% van de patiŽnten is jonger dan 20 jaar.

Het eczeem kan gedurende een betrekkelijk korte tijd aanwezig zijn, maar ook chronisch blijven bestaan. Bij sommigen verdwijnt het om vervolgens veel later weer terug te keren.
Als constitutioneel eczeem bij een baby ontstaat, wordt het
dauwworm genoemd. Dauwworm is een acute vorm van het eczeem die zich voornamelijk uit in het gezicht, wangen en achter de oren, de behaarde hoofdhuid en de lichaamsplooien in hals, nek, ellebogen en knieŽn. Dauwworm ontstaat vaak bij de overgang van borstvoeding naar flesvoeding of vast voedsel als fruit en andere babyvoeding.
Op de peuterleeftijd bevindt het constitutioneel eczeem zich vooral in de huidplooien bij de gewrichten zoals ellebogen, knieŽn, polsen en enkels. In het gezicht, de hals en de nek blijft het eczeem vaak bestaan. Acuut opvlammen van het eczeem blijft mogelijk. Bij het vorderen van de leeftijd neigt het eczeem meer naar een chronische vorm.
De huid wordt minder rood, echter dikker en gaat meer schilferen. Ook de niet aangetaste huid is meestal opvallend droog en schilferig, dit werkt het ontstaan van jeuk in de hand.
Als het eczeem na het tweede jaar nog niet over is, of als het opnieuw ontstaat, komt het vaak ook op andere plaatsen dan het gezicht voor: aan de binnenzijde van de ellebogen, in de knieholten, bij de polsen, op de wreven en in de nek. Op langere termijn
(40-50ste levensjaar) is te verwachten dat het eczeem minder ernstig zal worden.
Op volwassen leeftijd kunnen nog twee vormen van eczeem voorkomen. De eerste is een type waarbij voornamelijk op de ledematen, hevig jeukende pukkels ontstaan, die meestal stuk gekrabd worden, waardoor het eczeem zich verder uitbreidt.
De tweede vorm lokaliseert zich in het hoofd-, hals- en nekgebied. BacteriŽn, huidschimmels en gisten spelen hierbij vaak een rol.
Allergene stoffen, die bij het ontstaan en in stand houden van constitutioneel eczeem een rol kunnen spelen zijn:
  • inhalatie-allergenen, zoals huisstof, stofmijt en huidschilfers van huisdieren
  • stuifmeel van bloeiende planten zoals grassen en bomen, vooral berken.
  • voedselallergenen zijn: kippenei (vooral het eiwit), melk (vooral bij jonge kinderen), pinda's, vis en schaaldieren.
  • voorts kan een allergie ontstaan voor de minder allergene plantaardige voedingsmiddelen zoals peulvruchten, noten, zaden, fruit, groentes en granen.
Het is veelal noodzakelijk een onderzoek in te stellen naar de rol van allergenen. Het allergie-onderzoek kan op twee manieren plaatsvinden. De meest gebruikelijke en nauwkeurige methode is de huidtest. Bij de huidtest kan gekozen worden uit meerdere methoden, intracutane test, priktest. Indien de huidtest onmogelijk is, bijvoorbeeld doordat het eczeem te uitgebreid is of door medicijngebruik, kan een bloedonderzoek worden verricht. Hierbij worden de in het bloed aanwezige antistoffen tegen diverse allergenen opgespoord.
Standaard wordt constitutioneel eczeem lokaal behandeld met corticosteroÔde preparaten in combinatie met vette zalven of hydraterende crŤmes. Ook worden wel teerhoudende producten gebruikt. Infecties met bacteriŽn of schimmels worden meestal behandeld met antibiotica. Ter onderdrukking van de jeuk worden anti-jeuktabletten of dranken voorgeschreven.
Alle eczeemsoorten kunnen ook met Dode Zee mineralen, kleine plekjes eventueel met Tea Tree etherische olie behandeld worden. Deze producten zijn heel effectief en hebben geen nadelige bijwerkingen. De Dode Zee mineralen verbeteren de conditie van de huid en de Tea tree producten verminderen de jeuk en voorkomen infecties. Afhankelijk van de ernst en van de plaatsen waar het eczeem voorkomt zijn er verschillende behandelingen, hieronder volgt een behandeling voor het gehele lichaam. Klik hier voor andere behandelingen en meer informatie.
Eczeem op het gehele lichaam. Deze behandeling vermindert het jeuken en verwijdert de dode huidcellen. De doorlaatbaarheid en het vochtgehalte van de huidcellen in de opperhuid worden verhoogd waardoor de conditie van de huid verbeterd wordt en het eczeem zal verminderen. Vermijd het gebruik van producten die de huid uitdrogen, gebruik daarom voor het wassen tussendoor mineralen- of modderzeep of mineralen bad-douchegel.

Benodigdheden: Dode Zee mineralen / Dode Zee zwarte modder / mineralen- of modderzeep / mineralen bodylotion
Opties: moddermasker / mineralen bad- douchegel

Neem 4 weken lang 3 keer per week een bad, dan terugbrengen naar 1 ŗ 2 baden per week afhankelijk van het resultaat. Is baden niet mogelijk dan kan de behandeling m.b.v. waspommade of modder onder de douche plaatsvinden.
Los 500 gram mineralen op in een bad heet water, breng de watertemperatuur vervolgens op Ī 37įC. 20 tot 30 minuten baden, goed afspoelen met warm water en afdrogen. Gebruik voor kinderen 250 gram mineralen per bad. Voor baby`s 5 gram per liter.
Behandel het eczeem 4 weken lang 1 keer per week met zwarte modder, vervolgens naar behoefte afhankelijk van het resultaat.
Neem een warme douche en breng de modder met een spatel op het eczeem aan, laat deze 20 minuten inwerken. De modder met spatel en warm water verwijderen.
De modder niet bij baby`s of kleine kinderen gebruiken, hier in ernstige gevallen het aantal baden per week verhogen.
Dagelijks de eczeem plekken minimaal 2 keer licht inmasseren met mineralen bodylotion. Ook na ieder bad of douche moet de huid gehydrateerd worden.
Voor het dagelijkse wassen, douchen, baden of handen wassen uitsluitend mineralenzeep gebruiken. Bij het douchen of baden kan i.p.v. de zeep ook body waspommade of mineralen bad/douchegel gebruikt worden.
De huid kan er rood uit gaan zien, dit is echter een teken van herstel en onstaat doordat de dode huidcellen afschilferen door de inwerking van de mineralen.


Eczeem en een droge huid gaan meestal samen. Vele soorten zeep en bad- en doucheproducten worden daarom niet goed verdragen, ze drogen de huid nog verder uit. Verzorgingsproducten op basis van Dode Zee mineralen kennen dit probleem niet, integendeel zij stimuleren de huidcellen vocht vast te houden, waardoor bij regelmatig gebruik de conditie van de huid duidelijk verbetert.
Ook de plantenoliŽn
Sheabutter , Babassu en Arganolie kunnen puur als verzorging worden gebruikt en geven bij dagelijks gebruik een droge huid meer soepelheid.
/probleem/eczeemcons.htm - laatste wijziging woensdag 17 oktober 2018

copyright Anthťmis aromatherapie - Oosterstreek / alle rechten voorbehouden

disclaimer

   
Edom huidverzorging

aanbiedingDode Zee mineralenSheaBodyButter

mineralen shampoo

wrattenoliŽn
massage oliŽn

massage oliŽn zonder synthetische toevoegingen

Neutral
met Dode Zeezout
aanbieding 5 delige set met gratis handcrŤme